Juli en december drukste maanden voor woningverkoop

In de maanden juli en december ligt het aantal woningverkopen structureel het hoogst, blijkt uit onderzoek van het Kadaster.

Al 24 jaar worden in december de meeste woningen verkocht en in januari de minste. Omdat dit al een lange periode zo is, spreken we over een seizoenpatroon. Alleen het jaar 2008 week hiervan af; het startjaar van de crisis. Naast de piek in december en het dal in januari, ontdekte het Kadaster het volgende:

  • Na het dal in januari, stijgt het aantal woningverkopen tot het begin van de lente in maart.
  • Na een lichte daling in april, stijgt het aantal verkopen richting de zomer met een piek in juli.
  • Na een daling in augustus en september, worden in oktober weer meer woningen verkocht.
  • In november worden minder woningen verkocht dan het maandgemiddelde.

Woningverkoop; beter of slechter?

Omdat er sprake is van een structureel seizoenpatroon, is het lastig om te beoordelen of het ‘beter’ of ‘slechter’ gaat met het aantal verkopen in een bepaalde maand. In januari worden veel minder woningen verkocht dan in december, maar dat wil dus niet automatisch zeggen dat het ‘slecht’ gaat met de koopwoningmarkt in januari. Het gaat pas ‘slecht’ als er minder wordt verkocht dan wordt verwacht op basis van het seizoenpatroon.

Eerste kwartaal 2018: iets meer woningverkopen dan verwacht

Er is een schatting gemaakt van het aantal woningverkopen. Dat is gedaan op basis van de lange termijntrend van woningverkopen en het seizoenpatroon.



In het eerste kwartaal van 2018 werden meer woningen verkocht dan trendmatig voorspeld was. Voor het eerste kwartaal geldt dat alleen februari ‘tegenviel’. In januari werden meer woningen verkocht en voor maart was het verschil klein. In het tweede kwartaal werden daarentegen juist minder woningen verkocht dan verwacht.

(bron: Kadaster. Lees hier het volledige onderzoeksrapport.)